Dacă ai sediul în UE și fabrici un produs, dacă ești reprezentantul unui producător ce are sediul în afara UE, dacă atașezi pe produs marca ta comercială sau o altă marcă distinctivă, dacă recondiționezi sau modifici produsul, dacă ești importatorul produsului în UE sau dacă ești poziționat în lanțul de aprovizionare, în măsura în care activitățile tale pot afecta proprietățile de siguranță ale unui produs ești considerat PRODUCĂTOR și ai obligația să introduci pe piața din UE numai produse sigure.
Producătorii sunt responsabili să verifice dacă produsele lor îndeplinesc cerințele UE de siguranță, sănătate și protecție a mediului, să efectueze evaluarea conformității, să întocmească dosarul tehnic, să emită declarația UE de conformitate și să aplice marcajul CE pe un produs.
Procedura de evaluare a conformității variază, în funcție de tipul de produs și de riscurile de siguranță aferente, motiv pentru care unele produse poartă marcajul CE și altele nu. Producătorii nu trebuie să aplice marcajul CE pe produsele care nu intră în domeniul de aplicare a uneia dintre directivele/regulamentele UE care prevăd aplicarea acestuia.
Un produs ce nu trebuie să poarte marcajul CE este considerat sigur dacă respectă reglementările specifice din legislația națională și standardele naționale relevante care transpun standardele europene.
Un produs ce trebuie să poarte marcajul CE este considerat sigur dacă respectă legislația de armonizare a UE privind siguranța produsului respectiv precum și standardele europene armonizate.
Dacă nu ești sigur dacă te încadrezi în categoriile de mai sus și vrei să afli mai multe detalii scrie-ne pe pagina de Contact.